ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΙΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ - ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Κήλη αυχενικού δίσκου (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα)
Οι αυχενικοί δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους του αυχένα. Το περίβλημα του δίσκου (ινώδης δακτύλιος), με την πάροδο του χρόνου και τις καταπονήσεις, φθείρεται. Όταν το ζελατινώδες υλικό του εσωτερικού δίσκου, ο πηκτοειδής πυρήνας, βγει προς τα έξω από το περίβλημα του δίσκου και πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή στις νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης, δημιουργείται η κήλη.
Συμπτώματα
Η κήλη αυχενικού δίσκου μπορεί να προκαλέσει πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στον αυχένα, το χέρι , την πλάτη. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μούδιασμα ή αδυναμία στο μπράτσο ή το χέρι. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ποιος δίσκος έχει κήλη, ποια νευρική ρίζα έχει επηρεαστεί ή αν έχει προκληθεί φλεγμονή. Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα ενός της κήλης αυχενικού δίσκου είναι:
- Πόνος στον αυχένα. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός στον αυχένα και προς την πλάτη. Μπορεί να έναν ήπιος πόνος που γίνεται αισθητός έντονα με το άγγιγμα στην πάσχουσα περιοχή.
- Αντανακλαστικός πόνος. Πόνος συνήθως κάτω από τον ώμο, στο μπράτσο, στο χέρι ή τα δάχτυλα. Αυτός ο πόνος προκύπτει από βλάβη στις νευρικές ρίζες, και έχει την αίσθηση ζέστης ή ηλεκτροσόκ.
- Αυχενική ριζοπάθεια. Μια φλεγμονή των νευρικών ριζών μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή αδυναμία στον ώμο, το μπράτσο, το χέρι ή τα δάχτυλα.
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες θέσεις του αυχένα ή δραστηριότητες. Ο πόνος ενός αυχενικού δίσκου με κήλη γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια αθλημάτων, έντονων δραστηριοτήτων ή όταν σηκώνει ο ασθενής μεγάλο βάρος . Ορισμένες θέσεις της κεφαλής - όπως η περιστροφή στη μία πλευρά ή η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός - μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τον πόνο.
- Δυσκαμψία του λαιμού. Ο πόνος και η φλεγμονή από κήλη αυχενικού δίσκου με μπορεί να περιορίσουν ορισμένες κινήσεις του λαιμού.
Σπάνια, ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, το μούδιασμα και η αδυναμία μπορεί να επεκτείνεται και στα δύο χέρια, ή και κάτω από τον θώρακα, εάν επηρεάζεται ο νωτιαίος μυελός. Ακόμα πιο σπάνια συμπτώματα είναι η διαταραχή στις κενώσεις του εντέρου ή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
Ο πόνος από την κήλη αυχενικού δίσκου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του δίσκου και την θέση της κήλης σε αυτόν. Ο πόνος στον αυχένα ή και στο χέρι από κήλη αυχενικού δίσκου μπορεί να διαρκεί μόνο λίγες μέρες ή μπορεί να γίνει χρόνιος. Είναι σύνηθες για τον πόνο να έρχεται και να φεύγει ή να έχει εξάρσεις, συνήθως κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Όταν ο πόνος στον αυχένα ή το χέρι προέρχεται από κήλη αυχενικού δίσκου, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντελώς εντός 4 έως 6 μηνών, παρόλο που ο ίδιος ο δίσκος μπορεί να μην επουλωθεί.
Αιτίες
Οι συχνές αιτίες της κήλης αυχενικού δίσκου είναι:
- Εκφυλισμός δίσκου λόγω ηλικίας. Καθώς ο δίσκος γερνάει, χάνει φυσικά την ενυδάτωση και γίνεται λιγότερο ευέλικτος και ανθεκτικός.
- Τραυματισμός. Χτύπημα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο ή κήλη σε αυχενικό δίσκο.
Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες εμφάνισης κήλης αυχενικών δίσκων είναι διαταραχές του συνδετικού ιστού ή άλλες ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη.
Διάγνωση
Η σωστή διάγνωση της κήλης αυχενικού δίσκου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λήψη της σωστής θεραπείας για τον ασθενή. Η διαδικασία για την ακριβή διάγνωση είναι η ακόλουθη:
- Ιατρικό ιστορικό. Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς είναι σημαντικό βήμα για την σωστή διάγνωση και θεραπεία. Λαμβάνονται υπόψη τυχόν χρόνιες παθήσεις, παλαιοί τραυματισμοί και ιστορικό πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα. Σημαντικές είναι επίσης οι πληροφορίες για τα τρέχοντα συμπτώματα.
- Ψηλάφηση. Ο γιατρός ελέγχει για πιθανό πρήξιμο, ευαισθησία ή πόνο. Επίσης ελέγχεται το εύρος των κινήσεων του αυχένα, καθώς και για τυχόν συμπτώματα νευρολογικής φύσης στα χέρια, όπως προβλήματα με αντανακλαστικά, μούδιασμα ή αδυναμία.
- Απεικονιστικές εξετάσεις. Μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων θα δείξει εάν ένας αυχενικός δίσκος έχει αρχίσει να κινείται πέρα από την κανονική του θέση. Η μαγνητική τομογραφία είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την διάγνωση κήλης αυχενικού δίσκου λόγω της υψηλής ποιότητας προβολής των μαλακών ιστών. Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις είναι η αξονική τομογραφία και σε ειδικές περιπτώσεις η μυελογραφία.
Θεραπευτική αγωγή
Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου από κήλη αυχενικού δίσκου αντιμετωπίζονται επιτυχώς με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, φυσικοθεραπεία, κρύα ή ζεστά επιθέματα ή την αποφυγή επώδυνων κινήσεων έως ότου ο πόνος υποχωρήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθούν στεροειδή από το στόμα ή με ένεση.
Πιο συγκεκριμένα:
- Αλλαγές στη καθημερινότητα: Ένας αυχενικός δίσκος με κήλη είναι συνήθως πιο επώδυνος την πρώτη έξαρση ή κατά τη διάρκεια μια δραστηριότητας. Εάν ο πόνος στον αυχένα είναι ή αντανακλά κάτω στο χέρι ή την παλάμη συνιστάται μια σύντομη περίοδος ανάπαυσης και τροποποίησης της δραστηριότητας που το προκαλεί, όπως σωματική εργασία ή αθλητισμός, αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων που επιδεινώνουν τον πόνο, όπως η περιστροφή του κεφαλιού στη μία πλευρά, ακόμα και η αλλαγή των θέσεων ύπνου. Καθώς ο πόνος μειώνεται, τα επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να αυξηθούν ξανά.
- Φαρμακευτική αγωγή. Επειδή μερικοί από τους χειρότερους πόνους που προκαλούνται από κήλη προέρχονται από φλεγμονή των νευρικών ριζών και άλλων ιστών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στη μείωση της. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα είναι συνήθως τα πρώτα φάρμακα που συνιστώνται. Εάν αυτά δεν παρέχουν αρκετή ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα αναλγητικά, για βραχυπρόθεσμη χρήση όμως λόγω των παρενεργειών που μπορεί να παρουσιαστούν.
- Φυσικοθεραπεία. Ορισμένες ασκήσεις, όπως οι διατάσεις, μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο από κήλη αυχενικού δίσκου. Όταν το κεφάλι διατηρείται σε ευθεία θέση, με τα αυτιά ακριβώς πάνω από τους ώμους, ασκείται λιγότερη πίεση στους αυχενικούς δίσκους. Ένας φυσιοθεραπευτής σχεδιάζει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς. Για παράδειγμα, ορισμένες ασκήσεις ή τεντώματα προτείνονται για να μειώσουν τον πόνο ή να ενδυναμώσουν ορισμένους μυς. Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν τις ασκήσεις στο σπίτι, για να διατηρήσουν τη δύναμη και την ευελιξία του αυχένα μακροπρόθεσμα.
- Ενέσεις στεροειδών. Οι περισσότερες ενέσεις για πόνο στον αυχένα πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας φθοροσκόπηση, με σκοπό είναι να εγχυθεί το φάρμακο απευθείας στο σημείο που χρειάζεται. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν κάποια ανακούφιση από τον πόνο μετά από ενέσεις στεροειδών για την αντιμετώπιση της κήλης αυχενικού δίσκου. Σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές είναι πιθανές, γι 'αυτό συνιστάται η συμβουλή του γιατρό για πιθανά οφέλη και κινδύνους.
- Άλλες θεραπείες που προσφέρουν κάποια ανακούφιση στην κήλη αυχενικού δίσκου είναι:
- Θερμά ή ψυχρά επιθέματα. Η εφαρμογή πάγου για 15 ή 20 λεπτά κάθε φορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου. Ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν την εφαρμογή θερμών επιθεμάτων για 15 ή 20 λεπτά κάθε φορά επίσης ανακουφιστική. Είτε εφαρμόζετε θερμά ή ψύχρα επιθέματα, πάγο είτε θερμότητα, αφήστε 2 ώρες μεταξύ των εφαρμογών για να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος.
- Μασάζ. Ένα απαλό μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση βοηθώντας στη χαλάρωση των μυών, στην αύξηση της ροής του αίματος και στην προώθηση της χαλάρωσης.
Οζονοθεραπεία
Για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από κήλη αυχενικού δίσκου, οι περισσότερες θεραπείες που προτείνονται προσφέρουν ανακούφιση, καταπραΰνουν τα συμπτώματα και περιορίζουν την εκάστοτε φλεγμονή. Η χειρουργική επέμβαση δεν συνίσταται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι ενέσεις στεροειδών πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό λόγω της ιδιαιτερότητας της πάσχουσας περιοχής. Όμως, μια πολλά υποσχόμενη νεότερη θεραπεία φαίνεται να είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του πόνου από κήλη αυχενικού δίσκου – οι ενέσεις όζοντος.
Η θεραπεία με όζον για κήλη αυχενικού δίσκου είναι δημοφιλής στην ανατολική στην Ευρώπη και την Ασία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συμπεράσματα από έρευνες δείχνουν ότι το 65% έως 80% των ασθενών δηλώσαν ότι τα συμπτώματα της κήλης αυχενικού δίσκου έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη θεραπεία με όζον. Επιπλέον - και αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικό με το ποσοστό επιτυχίας - οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λίγες επιπλοκές μετά τη θεραπεία με όζον. Το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν διάρκεια, σε αρκετές περιπτώσεις έως και 10 χρόνια!
Συνοψίζοντας, εκτός από τον μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών από άλλες θεραπευτικές μεθόδους, άλλα οφέλη των ενέσεων όζοντος είναι:
- Είναι ελάχιστα επεμβατικό.
- Πραγματοποιείται στο ιατρείο.
- Η διαδικασία είναι σύντομη .
- Τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια.