ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ - ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία ο χόνδρος, δηλαδή το φυσικό «μαξιλαράκι» των αρθρώσεων, φθείρεται. Όταν συμβεί αυτό, τα οστά των αρθρώσεων τρίβονται και αυτό οδηγεί σε πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, μειωμένη ικανότητα κίνησης και, μερικές φορές, σε άκανθα. Η πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται μετά την ηλικία των 45 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες, με το γόνατο είναι μία από τις πιο συχνά προσβεβλημένες περιοχές. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν οστεοαρθρίτιδα από τους άνδρες.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος συνήθως είναι:
- Πόνος, που γίνεται εντονότερος με τις δραστηριότητες του ασθενούς και ηπιότερος όταν ο ασθενής ξεκουράζεται
- πρήξιμο
- αίσθημα ζέστης στην άρθρωση
- δυσκαμψία στο γόνατο, ειδικά το πρωί ή μετά την ανάπαυση
- μείωση της κινητικότητας του γόνατος, με αποτέλεσμα δυσκολία στην βάδιση, το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών, το κάθισμα σε καρέκλα κλπ.
- τρίξιμο
Αιτίες
Η πιο κοινή αιτία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η ηλικία. Σχεδόν όλοι θα αναπτύξουν τελικά κάποιο βαθμό οστεοαρθρίτιδας, συνήθως μετά τα 60 έτη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος σε μικρότερη ηλικία, όπως:
- Παχυσαρκία. Το βάρος αυξάνει την πίεση σε όλες τις αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα. Κάθε επιπλέον κιλό πάνω από το φυσιολογικό βάρος προσθέτει 3 έως 4 κιλά επιπλέον βάρος στα γόνατα.
- Κληρονομικότητα. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές ανωμαλίες στο σχήμα των οστών που περιβάλλουν την άρθρωση.
- Φύλο. Οι γυναίκες άνω των 55 ετών είναι πιθανότερο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος από τους άνδρες.
- Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί. Αυτά είναι συνήθως αποτέλεσμα από την επαγγελματική δραστηριότητα του ασθενούς. Άτομα με ορισμένα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα (λύγισμα γόνατων, παρατεταμένο βαθύ κάθισμα, άρση βαρέων φορτίων άνω των 55 κιλών) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος λόγω της συνεχούς πίεσης στην άρθρωση .
- Αθλητικές δραστηριότητες. Οι αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το τένις ή το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι αθλητές να προφυλάσσουν τις αρθρώσεις τους για να αποφύγουν τραυματισμούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τακτική ήπια άσκηση ενισχύει τις αρθρώσεις και μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Στην πραγματικότητα, οι αδύναμοι μύες γύρω από το γόνατο μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα.
- Άλλες ασθένειες. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο δεύτερος πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, είναι επίσης πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Άτομα με ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, όπως υψηλά ποσοστά σιδήρου στο αίμα ή υπερβολική αυξητική ορμόνη, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
Διάγνωση
Για την διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος ο γιατρός, αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, και ανάλογα με τα συμπτώματα, προχωρά στην φυσική εξέτασή του. Αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την έκταση της βλάβης στο γόνατο, όπως:
- Ακτινογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται τυχόν βλάβες στα οστά και τους χόνδρους, καθώς και την παρουσία ακάνθων.
- Μαγνητικής τομογραφίας. Όταν η έκταση του προβλήματος στο γόνατο δεν είναι ξεκάθαρη από τις ακτινογραφίες, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μαγνητική τομογραφία της πάσχουσας άρθρωσης.
Αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να ζητηθούν και αιματολογικές εξετάσεις από τον ασθενή για να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον πόνο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένας διαφορετικός τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από μια διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Θεραπευτική αγωγή
Οι βασικοί στόχοι της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η επιστροφή της κινητικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
- Απώλεια βάρους. Η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο από την οστεοαρθρίτιδα.
- Άσκηση. Η ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο κάνει την άρθρωση πιο σταθερή και μειώνει τον πόνο. Οι διατάσεις ενδυναμώνουν την άρθρωση και βοηθούν να διατηρείται το η ευελιξία στο γόνατο.
- Αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη (Aleve)ανακουφίζουν τον ασθενή αλλά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από 10 ημέρες χωρίς να την συμβουλή γιατρού. Η λήψη τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών. Εάν τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή δεν παρέχουν ανακούφιση, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο.
- Ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος. Τα στεροειδή είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει συνήθως στις αρθρώσεις ως τύπος λιπαντικού υγρού.
- Εναλλακτικές θεραπείες Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές είναι η τοπική επάλειψη με κρέμες με καψαϊκίνη, βελονισμό ή συμπληρώματα διατροφής, όπως γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη.
- Επίδεσμοι. Η περίδεση του γόνατος με ελαστικό επίδεσμο ή ιμάντες αφαιρούν το βάρος από την πλευρά του γόνατος που έχει προσβληθεί από αρθρίτιδα και παρέχουν υποστήριξη σε ολόκληρο το γόνατο.
- Φυσικοθεραπεία. Ο φυσικοθεραπευτής διδάσκει τον ασθενή τρόπους ενίσχυσης των μυών και αύξηση της ευελιξίας μέσα από ασκήσεις για την κινητοποίηση της άρθρωσης.
- Χειρουργική επέμβαση. Όταν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν, η χειρουργική επέμβαση είναι μια τελευταία επιλογή.
Οζονοθεραπεία
Το όζον είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι ενέσεις όζοντος στο γόνατο μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σύμφωνα με έρευνες.
Η χρήση του όζοντος αναγκάζει την άρθρωση να επουλωθεί πολύ πιο γρήγορα καθώς είναι ένα πολύ αντιδραστικό μόριο και όταν εγχέεται στην άρθρωσης είναι ικανό να διεγείρει τις ικανότητες επιδιόρθωσης των ινοβλαστικών κυττάρων. Με αυτή την μέθοδο σταματά ο κύκλος του πόνου, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος ενώ ενυδατώνει και θρέφει τους κατεστραμμένους ιστούς. των κατεστραμμένων ιστών της άρθρωσης.Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής τους που επηρεάζονται από την οστεοαρθρίτιδα (ξεκούραστη βάδιση, ποιότητα ύπνου, δυνατότητα άσκησης και άλλα) μετά την τέταρτη ένεση.
Η θεραπεία με όζον μπορεί να δώσει στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, λειτουργεί κατασταλτικά και είναι ικανή να καθυστερήσει την χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης στο γόνατο. Είναι ένα εργαλείο για τον γιατρό να μειώσει τον πόνο ή να τον βοηθήσει να τον ελέγξει.